Αρχείο δημοσιεύσεων για την κατηγορία ‘Πωλήσεις’

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Franchisor: Προαπαιτούμενα για μια επιτυχή ανάπτυξη

-

Με μια απλή αναζήτηση στο Amazon και το Internet θα διαπιστώσουμε ότι αμέτρητα βιβλία και άρθρα έχουν γραφτεί για το franchising και μάλιστα ο ρυθμός τους αυξάνεται με έντονο ρυθμό.

Παρά την συνεχή αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης της αγοράς (κυρίως στο λιανεμπόριο) σε λίγους μεγάλους ομίλους, σε διεθνές επίπεδο, το ενδιαφέρον για το franchising βαίνει αυξανόμενο και αποτυπώνεται τόσο στην αύξηση της βιβλιογραφίας αλλά και στην διαρκώς αυξανόμενη παρουσία sites, εξειδικευμένων εταιρειών που απευθύνονται στο χώρο κοκ.

Βασική αιτία η δυναμική ανάπτυξης που εμπεριέχει το franchising ως σύστημα και  η προσαρμοστικότητά του στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Γεγονός που οφείλεται στο ότι αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά διαχρονικά μοντέλα επιχειρηματικής ανέλιξης,  διατηρώντας στον πυρήνα του αναλλοίωτα χαρακτηριστικά που αποδεικνύονται ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε περιβάλλοντα που η μόνη σταθερή συνιστώσα είναι η συνεχής αλλαγή.

Η ποικιλία των θεμάτων που ανακαλύπτουμε στη βιβλιογραφία και στην αρθρογραφία είναι πράγματι ευρεία και εκτείνεται από την ανάπτυξη ενός νέου franchise και την διαδικασία επιλογής, έως την εξαγορά ενός υφιστάμενου σημείου (franchise resales), καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση της απόδοσης μιας επιχείρησης  franchise. Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός άρθρων που περιγράφουν ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τον «καλό» franchisee, αλλά σπάνια ανακαλύπτει κάποιος άρθρα για το τι συγκροτεί ένα αποδοτικό σύστημα Franchise.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία έτη από αυτό το βήμα έχουμε δώσει ιδιαίτερος βάρος  στη προβολή των στοιχείων, των πρακτικών, της κουλτούρας που περιγράφουν κυρίως τον «καλό» franchisor.

Και τούτο διότι στόχος μας είναι η υπέρβαση του κλασσικού στερεοτύπου που αναγορεύει ως τον καθοριστικό παράγοντα που προσδιορίζει ως «δημοφιλέστερα» δίκτυα, τον αριθμό των franchises που τα συγκροτούν και την αποτελεσματικότητα της διαφημιστικής τους καμπάνιας.

Αλλά, όπως έχουμε διαπιστώσει -με οδυνηρό τρόπο- πρόσφατα και στην Ελλάδα το μέγεθος μιας αλυσίδας και η διαφημιστική προβολή του franchise της δεν ταυτίζεται πάντα με ένα αποδοτικό σύστημα.

Αυτό που χρειάζεται κάθε σύστημα franchise, ανεξαρτήτως κλάδου και αγοράς είναι ένα σύνολο από κρίσιμα δομικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για ένα επιτυχημένο franchise. Ακολουθώντας αυτά τα δομικά στοιχεία ένα δίκτυο franchise θα μπορέσει να παράσχει στους franchisees του ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πακέτο, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο το οποίο αν το αξιοποιήσουν σε συνδυασμό με σκληρή δουλειά και τις προσωπικές δεξιότητες και εμπειρίες, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για επιχειρηματική ανέλιξη και προσωπική ευημερία.

Ας παραθέσουμε δώδεκα θεμελιώδη στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένα σύστημα franchise: Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Πολυκάναλη ανάπτυξη και σύγχρονο λιανεμπόριο. O Ρόλος των E-shop στα δίκτυα.

3


Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων για το μέλλον του λιανεμπορίου την τελευταία δεκαετία. Είτε ως αντίπαλο δέος για το παραδοσιακό κατάστημα είτε ως μοναδική ευκαιρία δημιουργίας πλούτου, νέων πηγών κέρδους, αποτελεσματικότερης διαχείρισης του πελάτη, οικοδόμησης ισχυρών brands και ανταγωνιστικών πλεονεκτήματών.

Μια δεκαετία μετά την κατάρρευση διεθνώς εταιρειών που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο (κρίση dot-com), οι παραδοσιακοί λιανέμποροι δυσκολεύονται στην αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Η κρίση πλέον επιτείνει τους προβληματισμούς, επισπεύδει τη λήψη αποφάσεων μια και η όποια υπέρβασή της προϋποθέτει νέες δεξιότητες, μια διαφορετική στρατηγική που απαντά αποτελεσματικά στις προκλήσεις του νέου ανταγωνιστικού πεδίου. ( δες και εδώ http://www.franchiseblog.gr/?p=777 )

Για να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις στο χώρο του λιανεμπορίου θα πρέπει να εφαρμόσουν μια πολυκάναλη στρατηγική, η οποία θα προσφέρει μια  μοναδική συνδυαστική αγοραστική εμπειρία.

Το κομβικό σημείο βρίσκεται στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του φυσικού καταστήματος, σε συνδυασμό με την ευρεία πληροφόρηση που παρέχεται μέσω της διαδικτυακής αγοράς. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το φυσικό κατάστημα και να μετατρέψουν την αγορά σε μια απολαυστική ψυχαγωγική και ενθουσιώδη αγοραστική εμπειρία για τον καταναλωτή.

Για να πετύχουν αυτό το στόχο χρειάζεται εκπαίδευση, τεχνογνωσία και εξοικείωση με ένα περιβάλλον που επιφυλάσει συνεχείς αλλαγές και ανατροπές.

Ας σκεφτούμε την εικόνα: Ο μελλοντικός καταναλωτής μέσα από την άνεση του σπιτιού του και μέσω τηλεσυνεδρίασης συμβουλεύεται τον πωλητή του καταστήματος για τις αγορές του, προσαρμοσμένες μάλιστα απόλυτα στο δικό του αποκλειστικά προφίλ του. Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Πώς η κρίση αλλάζει τους Έλληνες καταναλωτές. Τι αναφέρει έρευνα που πραγματοποίησε η Βoston Consulting Group σε 21 χώρες

2

Ιδιαίτερα αναλυτική και κυρίως χρηστική η έρευνα της BCG που δημοσίευσε εχθές το ΒΗΜΑ. Προτείνουμε την συστηματική μελέτη  και αξιοποίηση των ευρημάτων της, σε μια περίοδο όπου η κατανόηση των αλλαγών,των μεταβολών των καταναλωτικών προτύπων είναι απαραίτητη για τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής μας, για την προσαρμογή των συστημάτων franchise. Αξίζει, μετά την μελέτη των ευρημάτων της έρευνας να  ξαναδείτε παλαιότερο άρθρο μας The post-crisis consumer , με την παρουσίαση του John Gerzema για τις αλλαγές των καταναλωτικών προτύπων, συμπεριφορών και αξιών  στις ΗΠΑ μετά (;) την κρίση.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ: 13/07/2011, 17:21

Photos Via Flickr

Η οικονομική κρίση αλλάζει δραματικά τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών και την ελληνική αγορά.Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η Βoston Consulting Group (BCG) για ένατη συνεχόμενη χρονιά. Η εφετινή έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο σε 21 χώρες όπου ερωτήθηκαν σχεδόν 25.000 καταναλωτές και για πρώτη φορά συμπεριλήφθη και η Ελλάδα με 800 συμμετέχοντες. Η έρευνα συγκρίνει τη συμπεριφορά του μέσου καταναλωτή στις συμμετέχουσες χώρες και υπογραμμίζει ενδιαφέρουσες ομοιότητες και σημαντικές διαφορές.
Από την έρευνα προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα όπως ότι το 74% των ελλήνων καταναλωτών δηλώνουν πως τους έχει επηρεάσει προσωπικά η διεθνής οικονομική κρίση, ποσοστό που είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις 21 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα.

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες της Boston Consulting Group για την Ελλάδα

Δείτε όλη την έρευνα «Πλοήγηση στα Νέα Δεδομένα των Καταναλωτών» σε pdf

Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Αναζητώντας νέες στρατηγικές ανάπτυξης: Κλειστές αγορές και multiunit franchise

-


Σε μια περίοδο κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης, η αναδιοργάνωση της διάταξης και της διασποράς των δικτύων, ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής ανάπτυξης, η αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών λύσεων αναδεικνύεται σε κομβικό στοιχείο σε όλα τα συστήματα franchise.

Σαν σύμβουλοι συστημάτων franchise και δικτύων, καλούμεθα να συμβάλλουμε στην αποτελεσματική διαχείριση νέων προκλήσεων που αποδεικνύονται απαιτητικές, επείγουσες  και ιδιαίτερα σύνθετες. Περισσότερο από ποτέ, για το σύνολο των δικτύων – ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου ή και  μοντέλου ανάπτυξης – η μηχανιστική υιοθέτηση συμβατικών προσεγγίσεων, η γραμμική μεταφορά βέλτιστων πρακτικών από άλλες αγορές ή από ανάλογες καταστάσεις δεν επαρκούν και  είναι σίγουρο ότι οδηγούν σε επώδυνα λαθεμένες επιλογές.

Οι franchisors, αναζητούν πάντα τρόπους για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, να βοηθήσουν τους franchisees τους να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους,  να ικανοποίησουν τις ανάγκες των πελατών τους κι επίσης μας ζητούν να δημιουργήσουμε νέες στρατηγικές για να προσελκύσουμε νέους franchisees στα συστήματά τους. Το ζητούμενο μια προσέγγιση πέρα από τα τετριμμένα, να αφήνουμε το αποτύπωμά μας σε νέους τομείς, να προσφέρουμε λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας με νέα προϊόντα και υπηρεσίες και παράλληλα να επιδιώκουμε και να επιτυγχάνουμε τη βελτίωση της λειτουργικής διαδικασίας.

Σε μια εποχή κρίσης, παρατεταμένης ύφεσης,  έντονων ανακατατάξεων και αλλαγών η διαφοροποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο αναζωογόνησης ενός δικτύου.

Οι στόχοι είναι προφανώς διττοί:

α) η δημιουργία ενός κλίματος αισιοδοξίας και πίστης στη δυναμική της αλυσίδας και της αξίας του franchise και

β) νέες αναπτυξιακές λύσεις που θα προσφέρουν νέες πηγές εσόδων στο δίκτυο, προς όφελος και του franchisor αλλά και των υφιστάμενων franchisees.

H προσέλκυση επενδυτών πολλαπλών σημείων (multiunit franchisees) και η ταυτόχρονη επέκταση σε μη παραδοσιακά σημεία – όπως οι κλειστές αγορές – είναι μια ακόμα στρατηγική επιλογή για τους franchisors και τους franchisees τους, προκειμένου να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους σε μια περίοδο έντονων αλλαγών και παρατεταμένης ύφεσης. Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Ύφεση και ευκαιρίες ανάπτυξης

-


Η κρίση άρχισε να επιδρά και στη δική σας επιχείρηση και αναζητείτε τεχνικές για να περιορίσετε την  πτώση των πωλήσεων; Παρατηρείτε κάμψη στις επαναληπτικές πωλήσεις σας και στην πιστότητα των πελατών σας;

Στο σημείωμα αυτό παραθέτουμε κάποιες πρώτες σκέψεις και ερεθίσματα για συστηματική έρευνα σε αυτά και σε άλλα κρίσιμα επιχειρηματικά ερωτήματα.

Βιώνω μια έντονη κάμψη στις πωλήσεις τις εταιρείας μου. Πώς μπορώ να αντιστρέψω την αρνητική τάση και να δώσω μια νέα ώθηση;

Σχεδόν κάθε εταιρεία, είτε λιγότερο είτε περισσότερο, έχει υποστεί λόγω της ύφεσης μια κάμψη των πωλήσεων της. Όσο πιο σύντομα όμως λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, τόσο πιο εύκολα θα σταθεροποιήσετε τις πωλήσεις σας και ίσως και να αυξήσετε τα έσοδα και κυρίως τα κέρδη σας. Τέσσερα πρώτα βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε την πτώση των πωλήσεων είναι τα εξής:

1. Επικοινωνείτε συστηματικά με τους ευχαριστημένους πελάτες σας

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ξέρετε καλύτερα και  πιθανώς να είναι αυτοί με τους οποίους έχετε τις καλύτερες σχέσεις. Υπάρχουν επιπλέον τρόποι να ικανοποιήσετε τις ανάγκες τους, ή έχουν κάποιες νέες ανάγκες τις οποίες μπορείτε να αντιμετωπίσετε; Ρώτηστε για το πώς πάνε οι δουλειές τους. Υπάρχει τρόπος να τους βοηθήσετε να εξυπηρετήσουν τους υπάρχοντες πελάτες τους ή να βρουν πιθανούς νέους; Έχοντας μάθει για τα προβλήματα και τις προκλήσεις τους, μπορείτε να επανέλθετε και να τους προσφέρετε νέες λύσεις, είτε υψηλότερης προστιθέμενης αξίας είτε νέες. Και κυρίως μοναδικές γι’ αυτούς!

Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Η Δυσκολότερη Απόφαση στο Χώρο του Franchising

1

Σε καθημερινή βάση, οι υποψήφιοι franchisors με ερωτούν πια είναι η πιο δύσκολη λειτουργία σε ένα σύστημα στο franchise: «Είναι οι πωλήσεις franchise;», «είναι η εξασφάλιση της επιτυχίας ενός franchisee;», «είναι ο έλεγχος και η διασφάλιση της ποιότητας;», «η συνεχής εξέλιξη;», «η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο του κλίματος και των σχέσεων με τους franchisees

Και η απάντηση μου ποτέ δεν παύει να τους εκπλήσσει. «Όχι, είναι η απόρριψη μιας επιταγής για 30.000 ευρώ.»

Ίσως το πλέον σύνηθες και επαναλαμβανόμενο λάθος που γίνεται από αρχάριους franchisors, είναι το ότι «πωλούν» το franchise σε υποψηφίους οι οποίοι αντικειμενικά δεν πληρούν τα απαραίτητα προσόντα για να το διαχειριστούν αποτελεσματικά.

Είναι απλό να κατανοήσουμε γιατί γίνεται -δυστυχώς τόσο συχνά- το συγκεκριμένο λάθος.

Ένας νέος franchisor, ο οποίος έχοντας επενδύσει  100.000 – 200.000 ευρώ -και παράλληλα πολύτιμο χρόνο- για να προετοιμάσει το σύστημα franchise του (μελέτες βιωσιμότητας, επιχειρηματικό σχέδιο, έρευνες αγοράς, συμβάσεις, εγχειρίδια λειτουργίας, έρευνες αγοράς και ανταγωνισμού, εταιρική ταυτότητα, πιλοτικό κατάστημα και διαδικασία, αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, προώθηση franchise, εξεύρεση στελεχιακού δυναμικού, μηχανοργάνωση  κ.λπ.), καταλήγει τελικά να το προωθεί με στόχο να προσελκύσει τους κατάλληλους franchisees.

Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Ποιο Franchise αποδίδει;

-


Ποια μορφή franchise πραγματοποιεί περισσότερα κέρδη και τι είναι αυτό που καθορίζει την αποδοτικότητα του κάθε franchise ξεχωριστά?

Στην καθημερινή επαφή μας με υποψηφίους franchisees, ανάμεσα στις ερωτήσεις που μας υποβάλλουν είναι και οι ακόλουθες :

 • «Δεν με νοιάζει σε ποιο κλάδο- απλά πες μου μέσω ποιου τύπου franchise θα αποκτήσω χρήματα;»
 • «Ποια είναι τα καίρια σημεία, οι πλέον κρίσιμοι παράγοντες;»
 • «Ποιοι είναι οι πλέον αποδοτικοί κλάδοι;»
 • «Για ποιο λόγο κάποια franchise του ιδίου συστήματος είναι πιο επικερδή από άλλα;»

Όλα τα οργανωμένα συστήματα Franchise και όλοι οι τύποι που έχουν μια αποδεδειγμένη πορεία και συγκροτημένη υποδομή θεωρούνται προσοδοφόροι, αλλιώς το σύστημα δεν θα ευδοκιμούσε.

Αυτό όμως, που πολλοί νέοι  πιθανοί franchisees αδυνατούν να κατανοήσουν, είναι ότι η απόδοση του κάθε franchisee μεμονωμένα μέσα στο ίδιο franchise σύστημα μπορεί να δημιουργεί ουσιαστική διαφορά. Να αναδεικνύεται στον κρίσιμο παράγοντα.

Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

MYSTERY SHOPPING: ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

-

(Αναδημοσίευση από το Franchise Success τ.9)

To Mystery Shopping – δηλαδή η διαδικασία ελέγχου ενός σημείου πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών, από έμπειρους και εκπαιδευμένους “μυστικούς πελάτες”-  πρωτοεφαρμόσθηκε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 80 από πολυεθνικές αλυσίδες που δημιουργούσαν ή αναδιοργάνωναν τα δίκτυα τους.

Βασικοί κλάδοι όπου το Mystery Shopping είχε συστηματική εφαρμογή ήταν τα δίκτυα των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι αλυσίδες εστιατορίων ταχείας εστίασης και τα ξενοδοχεία.

Σταδιακά τα τελευταία χρόνια και ελληνικές αλυσίδες άρχισαν να εξετάζουν  με ενδιαφέρον τις δυνατότητες που παρέχει το mystery shopping και τους τρόπους με τους οποίους το εργαλείο αυτό μπορεί να βοηθήσει τη βελτίωση τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και τη γενικότερη εικόνα του δικτύου τους. Αντιλαμβανόμενοι ότι δεν είναι δυνατόν να έχει η διεύθυνση λειτουργίας τον συνεχή έλεγχο όλης της αλυσίδας  και να ελέγχει διαρκώς την συμπεριφορά των υπαλλήλων αναθέτουν τον “έλεγχο” σε “έμπειρους”  πελάτες.

Διαβάστε περισσότερα »

Related Posts with Thumbnails

Αρχειο δημοσιευσεων

Φωτογραφιες του Franchise Blog

 • 5asec Μαρούσι
 • kem omilia 2010
 • money show 2009
 • ΚΕΜ 2010 Ομιλία κ Π Ρουσόπουλου
 • ομιλία Παναγιώτη Ρουσόπουλου για αποτελεσματική διαχείριση 2008
 • Παρουσίαση Ελληνικής Αγοράς στην έκθεση Franchise στο Παρίσι 2008
 • KRAFT
 • imerida TITANIA

Με μια ματιά

Εγγραφειτε στο Franchise Blog

Εγγραφείτε στο Franchise Blog ώστε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τις τελευταίες δημοσιεύσεις.

Τελευταία Νέα του Franchise