Αρχείο δημοσιεύσεων για την κατηγορία ‘Οικονομία’

Franchise Success

Franchise Success,

Εστίαση 23%. Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται!

-

Την τελευταία 5ετία το franchising, όπως και οι περισσότεροι κλάδοι στην ελληνική οικονομία, έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση. Την τελευταία 2ετια βέβαια, όπως αναλύσαμε και στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2015, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ορισμένα σημάδια σταθεροποίησης και μάλιστα σε ορισμένους κλάδους ακόμα και αυξητικές τάσεις.

Η ανάπτυξη στην εστίαση αποτέλεσε το κύριο στοιχείο της ανάσχεσης της πτώσης συνολικά του franchising. Παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη, όχι μόνο σε επενδύσεις χαμηλού ύψους αλλά ακόμα και σε επενδύσεις που υπερέβαιναν το συνολικό ποσό των 200.000-300.0000 €, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Μια δυναμική που δημιούργησε και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας αλλά ταυτόχρονα -μετά την επαναφορά του ΦΠΑ στο 13%- προσέφερε σημαντικά έσοδα στο κράτος. Έσοδα και μέσω του ΦΠΑ και της φορολογίας αλλά και μέσω της μείωσης της εισφοροδιαφυγής.

Σε παλαιότερο σχόλιό μας τον Ιούλιο του 2011, (Εστίαση, ΦΠΑ 23%: Μετατάξεις και Αποδόμηση) περιγράφαμε τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα επέφερε στον κλάδο η αύξηση του ΦΠΑ  στο 23%. Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Franchising 2014: Προς Αλλαγή Κλίματος;

-

Στο τεύχος 52 του Franchise Success (και εδώ) είχαμε αναφερθεί εκτενώς για την πορεία του franchising το 2013 στην Ελληνική αγορά. Βασική διαπίστωση είναι οι τάσεις σταθεροποίησης (κυρίως το δεύτερο εξάμηνο) συνολικά στην αγορά, ενώ σε επιλεγμένους κλάδους, όπως σ’ αυτόν της εστίασης και μάλιστα σε συγκεκριμένες υποκατηγορίες της, υπήρξε σημαντική ανάπτυξη.

Οι τάσεις αυτές σταθεροποίησης συνοδεύονται και με μια αλλαγή του γενικότερου κλίματος. Αναλύοντας τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην Έρευνα Franchise 2013 που δημοσιεύεται στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2014, αλλά και τις προσωπικές συνεντεύξεις και διασταύρωση των επιμέρους στοιχείων της έρευνας είναι εμφανές ότι διαμορφώνεται ένα διαφορετικό κλίμα μια και κρίσιμοι παράγοντες αρχίζουν να έχουν θετικό πρόσημο.

Κυρίως οι franchisors είναι περισσότερο θετικοί για τις προοπτικές ανάπτυξης του franchising, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων ανά franchisee, σε επίπεδο κερδοφορίας ανά μονάδα franchise, για το αριθμό και προφίλ των υποψηφίων franchisee, κ.ο.κ..

Βέβαια, αρνητικοί παράγοντες θεωρούνται το γενικότερο επιχειρηματικό κλίμα το οποίο είναι πάρα πολύ ευαίσθητο σε μεταβολές καθώς και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση καθώς και σε επιδοτήσεις.

Όντας πιο αναλυτικοί, η πλειονότητα των franchisors εκτιμά ότι θα έχουμε αυξητική πορεία για τη περίοδο  2014-15 μια και κατά την εκτίμηση τους, τα ώριμα δίκτυα έχουν ολοκληρώσει την προσαρμογή τους στις νέες συνθήκες τόσο σε επίπεδο concept, όσο και σε επίπεδο υποδομών. Οι δε νέοι franchisors εκτιμούν ότι οι προτάσεις τους ανταποκρίνονται τόσο στη ζήτηση, όσο και στο νέο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Κοινή παραδοχή είναι η πρόσβαση σε κατάλληλο προφίλ franchisee. Βέβαια συμφωνούν όλοι ότι ο κύκλος «πώλησης» franchise έχει μεγαλώσει, όμως, η ποιότητα των franchisees είναι πραγματικά ιδιαίτερα υψηλού επίπεδου, ενώ και ο αριθμός των υποψηφίων συνεχώς αυξάνεται, ακόμα και για επιλεγμένα concepts  που απαιτούν σημαντικό αρχικό κεφάλαιο. Κύρια πηγή νέων leads συνεχίζουν να είναι για τρίτη συνεχή χρονιά το internet και κυρίως τα κλαδικά portals/περιοδικά. Διαβάστε περισσότερα »

Franchise Success

Franchise Success,

Νέα Επιχειρηματικότητα και franchising

-

«Ένας στους τρεις εργαζομένους στην Ελλάδα αυτοαπασχολείται κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στη σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στις 7/6/2013 στη δημοσιότητα η Eurostat για το 2012, η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην Ε.Ε: 32% έναντι 15,1% στην Ευρωζώνη και 15,2% στην Ε.Ε. (32,8 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι).

Είναι πράγματι εύλογο το ερώτημα πως είναι δυνατόν σε μια χώρα που η οικονομία βιώνει 7 χρόνια συνεχούς ύφεσης-τη μεγαλύτερη σε διάρκεια  που έχει βιώσει οποιαδήποτε χώρα μετά τη βιομηχανική επανάσταση- να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η δημιουργία νέων επιχειρήσεων;
Πώς είναι δυνατόν, ενώ η θνησιμότητα των νέων επιχειρήσεων παραμένει τόσο υψηλή,  να παραμένει αυξητική η τάση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων;
Η προφανής, αλλά όχι και επαρκής,  απάντηση είναι ότι αποτελεί την μοναδική διέξοδο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η μοναδική διέξοδος δηλαδή για να «αγοράσει» ή  να «δημιουργήσει» κάποιος θέση(εις) εργασίας για τον ίδιο ή και για την οικογένειά του.
Είναι πράγματι επιχειρηματίες από ανάγκη, η πλειονότητα των νέων επιχειρηματιών; Η απάντηση για ένα σημαντικό ποσοστό είναι «ναι». Ίσως ο πιο «επικίνδυνος δρόμος» (δες και εδώ) για να γίνει κάποιος επιχειρηματίας…
Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό ανέργων, νέων, τέως αυτοαπασχολούμενων, επιλέγουν συνειδητά την επιχειρηματικότητα ως διέξοδο, ως συνειδητή επιλογή ανάπτυξης, προσωπικής εξέλιξης και ευημερίας.

Και εδώ τίθεται ένα δεύτερο ερώτημα. Γιατί τo franchising τα τελευταία χρόνια αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει αυτή την τάση, να είναι δηλαδή μια σοβαρή επιλογή για τους υποψήφιους επιχειρηματίες και να αναδειχτεί ως ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία; Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Franchising προς το 2013: Ένα νέο τοπίο

-

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ FRANCHISE 2013 του Franchise Success)

Το 2012 ήταν μια χρονιά κομβική για το Franchising στην Ελληνική αγορά παρουσιάζοντας ως γενική εικόνα μια ισχυρή αντίσταση στην κρίση.

Μάλιστα αρκετές αλυσίδες κατόρθωσαν να διευρύνουν σημαντικά τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα καθώς και το μερίδιο αγοράς  τους. Εντούτοις, μια απλή ανάγνωση των στοιχείων του ΙΟΒΕ σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία ανάπτυξης των ελληνικών αλυσίδων αποδεικνύει ότι τα ελληνικά δίκτυα δεν κατόρθωσαν να προσελκύσουν  σε ικανοποιητικό βαθμό franchisees και να επιτύχουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το αντίθετο μάλιστα.

Το 2012 απέδειξε ότι τα ελληνικά δίκτυα franchise δε μπόρεσαν να αναδειχθούν και να αποτελέσουν μια ουσιαστικά αξιόπιστη λύση για τους υποψήφιους επενδυτές, αν και ο βαθμός βιωσιμότητας των ελληνικών αλυσίδων και των franchisee τους  υπερτερεί σημαντικά από τα αντίστοιχα ανεξάρτητα  καταστήματα του κλάδου τους.

Το 2013 θα αποδειχθεί μια χρονιά με ιδιαίτερες προκλήσεις για την αγορά του franchise.  Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι φυσικά να ανακτήσει   την αξιοπιστία του ως εναλλακτικός φορέας επένδυσης για τις χιλιάδες ανέργους και τους επιχειρηματίες που αναζητούν αποδοτικές λύσεις αυτoαπασχόλησης και επιχειρηματικής ανέλιξης. Η μεγάλη παγίδα-πρόκληση θα είναι το να αποτελέσει το franchising πεδίο προσέλκυσης για «επιχειρηματίες ανάγκης». Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι το franchising αποτελεί αξιόπιστη λύση όταν είναι ώριμη, μετά από έρευνα, συνειδητή επιλογή. Η  μη ύπαρξη φίλτρων και ουσιαστικών διαδικασιών επιλογής franchisee ίσως να αποδειχθεί ένα ισχυρό πλήγμα και για τα δίκτυα για τον ίδιο το θεσμό.

Ποίες θα είναι οι τάσεις του 2013; Σε ποιους τομείς προβλέπουμε ότι θα αναπτυχθεί το franchising προσφέροντας μια ουσιαστική και αμοιβαία κερδοφόρα διέξοδο τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στην ελληνική οικονομία; Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Doing Business 2012: “Βελτίωση” της κατάταξης της Ελλάδας!!!

-

Με ιδιαίτερη  περηφάνια και ενθουσιασμό  διαβάσαμε ότι η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξης της  στους δείκτες επιχειρηματικού  περιβάλλοντος, όπως αυτοί καταγράφονται και αποτυπώνονται από την  Έκθεση του ΟΟΣΑ  και την  Έκθεση “Doing Business 2012” της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20 Οκτωβρίου.

Συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό των συντακτών της ανακοίνωσης του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας, σε σύγκριση με την αντίστοιχη Έκθεση του 2011, ανεβαίνει 14 θέσεις στην κατάταξη «Starting a business» και πλέον καταλαμβάνει την 135η θέση από την 149η.» ( για τους επιμελείς η πλήρης ανακοίνωση εδώ)

Παράλληλα ο προσεκτικός μελετητής της έκθεσης θα διαπίστωνε ότι η Ελλάδα επέτυχε την 100 θέση στο σχετικό πίνακα συγκεντρωτικής κατάταξης “Doing Business 2012” σε σύνολο 183 χωρών (προφανώς, τελευταία στην ΕΕ)  και ξεπέρασε μεταξύ άλλων και την Papua New Guinea η οποία βρίσκεται στην 101η θέση.

Η δε αναλυτική βαθμολογία της Ελλάδας, σύμφωνα με τα κριτήρια κατάταξης είναι η ακόλουθη:

Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Η κρίση απαιτεί σύγχρονες λύσεις και διαφοροποιημένη στρατηγική!

-

Τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς επικοινωνιακής «πλημμυρίδας» σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με την οικονομική ύφεση.

Τα σενάρια πολλά, οι εκτιμήσεις ακόμη περισσότερες, ενώ η πλειοψηφία των προβλέψεων μόνο ως θετικές δεν μπορούν να εκληφθούν. Ωστόσο, μια περισσότερο ψύχραιμη… ανάγνωση της υπό διαμόρφωση κατάστασης, δείχνει πως αφενός μεν δεν υπάρχει μια ενοποιημένη εικόνα και αφετέρου δε η οικονομική ύφεση φαίνεται πως «γεννά» ουκ ολίγες ευκαιρίες ανάπτυξης, ανασχεδιασμού, επανατοποθέτησης, υλοποίησης επιθετικών κινήσεων κ.ο.κ.

Πόσο μάλλον όταν γίνεται αναφορά σε έναν ιδιαίτερα ευέλικτο όσο και σύγχρονο επιχειρηματικό τομέα, όπως είναι αυτός του franchising στον οποίο έννοιες όπως «πάγια στρατηγική» και «δεδομένα», δεν εκλαμβάνονται ως αταλάντευτοι δογματισμοί. Ο κ. Παναγιώτης Ρουσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dale Carnegie Training Hellas και Γενικός Διευθυντής της The Franchise Co. μιλά στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2009 για το πως έχει διαμορφωθεί το εγχώριο τοπίο του franchising, πως πρέπει να προετοιμαστεί κάθε σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει με τον πλέον αποδοτικό τρόπο και τις λιγότερες δυνατές απώλειες την κρίση, αλλά και το πως αναμένεται να «ξημερώσει» η επόμενη ημέρα.

Κύριε Ρουσόπουλε, εδώ και ορισμένους μήνες έχουμε εισέλθει σε μια «δίνη» με την ονομασία «παγκόσμια οικονομική κρίση». Αλήθεια, έχετε καταφέρει να «αποκωδικοποιήσετε» τα χαρακτηριστικά της;

Πράγματι, το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και μέχρι σήμερα, έχουμε αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να δώσουμε μια εξήγηση σε αυτή την -περίφημη- παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς επίσης και να καταδείξουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της. Ορισμένοι αναλυτές και οικονομολόγοι την παραλληλίζουν με αυτή του 1987 και του 1991. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για την ίδια εποχή, ούτε τα αίτια εμφάνισής της και σαφέστατα ούτε και οι επιπτώσεις της! Επίσης δεν είναι μια απλή κυκλική κρίση. Είναι δομική, μακροχρόνια και θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. Το σίγουρο είναι πως ο θεσμός του franchising κατάφερε όχι μόνο να ζήσει, αλλά και να επιβιώσει και στις δύο προαναφερθείσες κρίσεις, κάτι που αναμένεται – υπό προϋποθέσεις- πως θα γίνει και στην τρέχουσα περίοδο. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως το franchise παρουσιάζει την ίδια στάση και ίδια στρατηγική, με αυτές των περασμένων οικονομικών κρίσεων. Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι πως θα μπορέσει το franchising να αντιμετωπίσει την κρίση που πλήττει προς το παρόν τη διεθνή αγορά και αύριο την ελληνική; Πρόσφατα μια σειρά από έρευνες κατέληξαν σε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα, με βάση το οποίο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν χαράζουν κάποια συγκεκριμένη στρατηγική σχετικά με το τι σχεδιάζουν να κάνουν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα! Συνήθως, αυτό που απασχολεί τις εν λόγω επιχειρήσεις είναι το τι θα συμβεί σήμερα και το πολύ τι θα συμβεί αύριο, αλλά όχι τι θα γίνει σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα πιθανώς τέσσερις, πέντε ή έξι μήνες μετά! Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως στις ίδιες έρευνες, κάτι παραπάνω από το 60% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε αυτές, δεν διέθεταν κάποιο δείκτη μέτρησης της αποτελεσματικότητάς τους! Ούτε καν χρηματοοικονομικοί δείκτες, πόσο μάλλον τρόπους για την καταμέτρηση της ταμειακής τους ροής… Ακόμη και πρωτοετείς φοιτητές οικονομικής κατεύθυνσης γνωρίζουν πως η έλλειψη είτε η κακή μέτρηση της ταμειακής ροής μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μια επιχείρηση, όπως λ.χ. υπερβολικό κόστος δανεισμού και λειτουργίας. Άρα, το δίλημμα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι επαγγελματίες της αγοράς είναι εάν απαιτείται μια στρατηγική με όραμα ή μια στρατηγική ρουτίνας, κάτι που μεταφράζεται πως καθημερινά θα πρέπει να προκύπτουν τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης με «πυροσβεστικές» λύσεις. Θεωρώ,  λοιπόν, πως η απάντηση αποτελεί μονόδρομο… Επιπροσθέτως, η ίδια απάντηση βρίσκεται αποτυπωμένη και στο βιβλίο του Σουν Τσου με τίτλο: «Η τέχνη του πολέμου». Τι ανέφερε; «…Αν έχεις μια στρατηγική με βάθος, που βλέπει μακριά, τότε οι υπολογισμοί σου θα είναι τόσο δυνατοί, που θα έχεις κερδίσει την μάχη πριν ακόμα βγεις να πολεμήσεις. Ενώ αντίθετα, αν η στρατηγική είναι ρηχή και εντελώς επιφανειακή η μάχη θα έχει χαθεί πριν ακόμα πάμε στο πεδίο της μάχης».

Αλήθεια, τι εννοείτε με την έννοια «στρατηγική» και πως αυτή είναι σε θέση να οδηγήσει μια επιχείρηση στην προσθήκη ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων;

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μέρες μας προκύπτει από συγκεκριμένους τρόπους. Να είμαστε καλύτεροι: να μπορούμε δηλαδή να προσφέρουμε καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες. Να είμαστε ταχύτεροι: στην εξυπηρέτηση του πελάτη, στην παράδοση του προϊόντος και της υπηρεσίας. Να είμαστε καινοτόμοι και να μπορούμε να παρέχουμε με μεγαλύτερη αξία στους πελάτες μας. Σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε η IBM το 2008, και στην οποία συμμετείχαν περίπου 1000 Διευθύνοντες Σύμβουλοι μεγάλων επιχειρήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, η επιχείρηση του σήμερα στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες: Δίψα για αλλαγή, ήτοι μια εταιρεία η οποία διαρκώς αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω της και σε πολλές περιπτώσεις σε συγκεκριμένες αγορές είναι αυτή που κατευθύνει την αγορά, Καινοτομία πέρα από την φαντασία του πελάτη, δηλαδή προϊόντα ή υπηρεσίες τα οποία υπερβαίνουν αυτό που προσδοκούσε ο πελάτης από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην περίπτωση κατά την οποία είστε σε θέση να υπερβείτε κατά 5% τις προσδοκίες των πελατών σας, στο μυαλό των τελευταίων «μεταφράζεται» ως πλήρης διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό! Διαβάστε περισσότερα »

Related Posts with Thumbnails

Αρχειο δημοσιευσεων

Φωτογραφιες του Franchise Blog

  • 5asec Μαρούσι
  • kem omilia 2010
  • money show 2009
  • ΚΕΜ 2010 Ομιλία κ Π Ρουσόπουλου
  • ομιλία Παναγιώτη Ρουσόπουλου για αποτελεσματική διαχείριση 2008
  • Παρουσίαση Ελληνικής Αγοράς στην έκθεση Franchise στο Παρίσι 2008
  • KRAFT
  • imerida TITANIA

Με μια ματιά

Εγγραφειτε στο Franchise Blog

Εγγραφείτε στο Franchise Blog ώστε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τις τελευταίες δημοσιεύσεις.

Τελευταία Νέα του Franchise