Archive for Ιουλίου, 1998

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕΣΩ FRANCHISING (Μέρος 1ο)

1

Βρίσκεστε στη θέση του φιλόδοξου και με όραμα επιχειρηματία, ο οποίος προβληματίζεται με ποιο τρόπο θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του;

Έχετε χτίσει μια επιτυχημένη επιχείρηση, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σημαντικά χαμηλότεροι από του ανταγωνιστή σας;

Αδυνατείτε να αξιοποιήσετε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες λόγω αδυναμίας αύξησης των κεφαλαίων της εταιρείας;

Υποφέρετε από τον χαμηλό επίπεδο απόδοσης και παρακίνησης των μεσαίων στελεχών σας;

Αν η απάντηση είναι θετική, τότε θα πρέπει να εξετάσετε ως εναλλακτική στρατηγική ανάπτυξης το franchising.

Πράγματι, το franchising είναι δυνατόν να λειτουργήσει για την επιχείρησή σας ως μία στρατηγική ανάπτυξης που θα διασφαλίσει την αύξηση των πωλήσεων και του μεριδίου αγοράς που κατέχετε, καθώς και της κερδοφορίας σας. Το ερώτημα που τίθεται είναι, μπορεί οποιαδήποτε επιχείρηση να επεκταθεί μέσω franchising;

Η απάντηση τις περισσότερες φορές, ευτυχώς, είναι ΟΧΙ. Το franchising δεν είναι η απλή πώληση μιας λαμπρής επιχειρηματικής ιδέας. Αντίθετα, είναι η πώληση ενός χειροπιαστού και ολοκληρωμένου συστήματος, μιας εδραιωμένης εμπορικής επωνυμίας, η οποία έχει δοκιμαστεί στην πράξη και έχει αποδείξει τη βιωσιμότητα και τη δυναμική της.

Ας υποθέσουμε ότι διατηρείτε μία σοβαρή και κερδοφόρο επιχείρηση επί αρκετά έτη και δεν επιθυμείτε ή δεν μπορείτε να επεκταθείτε με δικά σας καταστήματα, επενδύοντας πρόσθετα ίδια κεφάλαια σε ακίνητα, κεφαλαιουχικό εξοπλισμό και σε προσωπικό, αν και  η επιχείρησή σας διαθέτει:

 • Δυνατότητα παροχής υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών, έντονα διαφοροποιημένο από τον ανταγωνισμό
 • Ένα αξιόπιστο και δοκιμασμένο σύστημα λειτουργίας και διανομής και
 • Ένα ισχυρό brand name, αποδεκτό από μια ευρεία πελατειακή βάση,

τότε πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να αναπτυχθείτε με franchising.  Ακόμη, είναι πιθανόν κάποιος ενδιαφερόμενος ήδη να σας έχει χτυπήσει την πόρτα για συνεργασία σε μία περιοχή και να υπογράψατε μαζί του κάποια σύμβαση έχοντας την αίσθηση ότι ξαφνικά μπήκατε στο χώρο του franchising.

Όμως το franchising είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό συμφωνητικό συνεργασίας. Για να αναπτυχθεί μία επιχείρηση μέσω franchising πρέπει να στηριχθεί σε γερά θεμέλια. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιτυχημένων franchise έχει αναλώσει πολύ χρόνο και κεφάλαια στην εμπεριστατωμένη έρευνα και στο σοβαρό επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Αν και το franchising μπορεί να θεωρηθεί ως αρκετά περίπλοκος θεσμός, αν απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους και έμπειρους Συμβούλους του χώρου, θα μπορέσετε να προχωρήσετε με μεγαλύτερη ευκολία και με σωστά βήματα.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Κάθε νέος franchisor πρέπει να είναι προετοιμασμένος να επενδύσει χρόνο και σκληρή εργασία για να βελτιώσει την εμπορευσιμότητα της επιχείρησης του. Κατ’ αρχάς θεωρείται αναγκαία η διενέργεια Διαγνωστικής Ανασκόπησης της υποδομής της επιχείρησης και των λειτουργιών της η οποία θα αποκαλύψει Δυνατά και Αδύνατα Σημεία τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν. Διαβάστε περισσότερα »

Franchise Success

Franchise Success,

Ελέγξτε πριν επιλέξετε franchise…

-


Ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

 • Αναλυτικά στοιχεία και δεδομένα για τον franchisor.
 • Αναλυτικά στοιχεία υφιστάμενων franchisees.
 • Διοικητική διάρθρωση του franchisor και επαγγελματική εμπειρία των διευθυντών και των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών.
 • Διαχρονική παρουσίαση της πορείας και των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης.
 • Περιγραφή του concept.
 • Παρουσίαση του συστήματος franchise
 • Απαιτούμενη αρχική επένδυση.
 • Απαιτούμενο Κεφάλαιο Κίνησης.
 • Λοιπές καταβολές προς τον Franchisor.
 • Ενδεχόμενη βοήθεια στην ανεύρεση κεφαλαίων.
 • Περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας του franchisee.
 • Βαθμό προσωπικής συμμετοχής του franchisee.
 • Όρους τερματισμού και ανανέωσης της συμφωνίας franchise. Διαβάστε περισσότερα »
Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Είστε Νέος Franchisee; Όλα όσα θα πρέπει να αποφύγετε

-

Είναι αλήθεια ότι είστε πολύ ευχαριστημένος από το concept που επιλέξατε και από τον franchisor σας. Σας έχει παραδώσει ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά τρία Εγχειρίδια Λειτουργίας, για το πώς πρέπει να λειτουργήσετε την επιχείρηση σας, πώς να την προωθήσετε στους μελλοντικούς σας πελάτες, πώς να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας. Δεν σας έχει αναφέρει τίποτα,  όμως, για το πώς να αποφύγετε τα κοινά για όλους τους franchisees, λάθη. Λάθη που αναπόφευκτα, ίσως, γίνονται την πρώτη φορά, αλλά πάντα κοστίζουν.

Το πρώτο και κυριότερο λάθος- που καλύτερα να μην είχε γίνει στην δική σας περίπτωση- είναι η ίδια η απόφαση να γίνεται μέλη ενός δικτύου franchise, όταν δεν είστε απολύτως σίγουροι ότι αυτό είναι που ζητάτε. Όπως σε κάθε επιχείρηση, έτσι και στην περίπτωση του franchise, πρέπει να έχετε το κίνητρο να ασχοληθείτε αποκλειστικά με την εδραίωση και την ανάπτυξη της επιχείρησης. Πρέπει να είστε αποφασισμένοι, ενθουσιασμένοι και απόλυτα αφοσιωμένοι στην προσπάθεια σας. Να έχετε τις δυνατότητες, τις ικανότητες και κυρίως να σας ταιριάζει. Και φυσικά ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψετε εάν πληρείτε τα παραπάνω, είναι να δώσετε ειλικρινείς απαντήσεις στον ίδιο σας τον εαυτό, πριν βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση, να παραδεχτείτε μπροστά σε τρίτους, όσα δεν παραδεχτήκατε ενώπιον του εαυτού σας.

Μόνο εάν έχετε το κίνητρο και τις δυνατότητες, θα επιτύχετε τον στόχο σας. Σκεφθείτε κατά πόσο έχετε καταφέρει άλλους στόχους που θέσατε παλαιότερα, και αν τελικά τους επιτύχατε ή τους εγκαταλείψατε στην μέση. Αναλύστε τους λόγους και διερευνήστε όλες τις επιπτώσεις και πτυχές της επιλογής σας. Μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσετε τι πραγματικά ζητάτε και να πάρετε μια ειλικρινή, σταθερή απόφαση. Κυρίως μην πάρετε την απόφαση για την ένταξη σε ένα franchise μόνο για να απαλλαχθείτε από την μονοτονία που νιώθετε ή από τον προϊστάμενο σας που δεν αντέχετε. Πρέπει να ξεκινήσετε για το τι θέλετε, γιατί σας ταιριάζει.

Θεωρώντας ότι έχετε πραγματικά πάρει την σωστή απόφαση, μην παραπλανήσετε τον εαυτό σας ότι η κατάσταση θα είναι εύκολη. Θα χρειαστούν πολλές θυσίες, και ακόμα περισσότερες ώρες σκληρής εργασίας από μέρους σας, καθώς και άφθονη υπομονή, κατανόηση και συμπαράσταση από την οικογένεια σας. Το καταξιωμένο όνομα του franchisor σας αυξάνει τις πιθανότητες της μελλοντικής επιτυχίας σας, αλλά μόνο εσείς μπορείτε να χαράξετε τον δρόμο προς την επιτυχία. Ποτέ, μα ποτέ μην αφήσετε τον εαυτό σας και τους συνεταίρους σας, να πιστέψουν ότι είστε πλέον “πλούσιοι”, πριν πληρώσετε τις υποχρεώσεις και τους φόρους της επιχείρησης. Όπως γνωρίζεται τον πρώτο καιρό η επιχείρηση δεν φορολογείτε.

Βλέποντας τα έσοδα να συσσωρεύονται στο ταμείο σας, εύκολα μπορείτε να πιστέψετε ότι τα οικονομικά σας βελτιώθηκαν και να αρχίσετε να ξοδεύετε απερίσκεπτα. Όταν θα πρέπει να ανακυκλώσετε τις σχετικές παραγγελίες ή η εφορία χτυπήσει την πόρτα σας και δεν λάβει τα αναλογούντα, θα σας αφήσει ένα αξιοσέβαστο πρόστιμο ή τόκους, ικανούς να “επαναφέρουν και να αναδιατάξουν” τις οικονομικές σας προτεραιότητες, με περισσότερη σύνεση και συνέπεια την επόμενη φορά. Διαβάστε περισσότερα »

Related Posts with Thumbnails

Αρχειο δημοσιευσεων

Φωτογραφιες του Franchise Blog

 • 5asec Μαρούσι
 • kem omilia 2010
 • money show 2009
 • ΚΕΜ 2010 Ομιλία κ Π Ρουσόπουλου
 • ομιλία Παναγιώτη Ρουσόπουλου για αποτελεσματική διαχείριση 2008
 • Παρουσίαση Ελληνικής Αγοράς στην έκθεση Franchise στο Παρίσι 2008
 • KRAFT
 • imerida TITANIA

Με μια ματιά

Εγγραφειτε στο Franchise Blog

Εγγραφείτε στο Franchise Blog ώστε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τις τελευταίες δημοσιεύσεις.

Τελευταία Νέα του Franchise