Archive for Μαΐου, 2009

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ FRANCHISEE:ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

-

Ε

Να απολαμβάνει κάποιος την ενασχόλησή του αναδεικνύεται διαχρονικά. στο ισχυρότερο κίνητρο. Υπερβαίνει και τα χρήματα και τις αποδόσεις και την επαγγελματική ανεξαρτησία!  Όλα αυτά είναι σημαντικά, πράγματι σπουδαία κίνητρα για να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση. Τίποτα από αυτά όμως δεν συγκρίνεται  με το να απολαμβάνεις καθημερινά, την κάθε στιγμή, αυτό που κάνεις.

Σε μια από τις ομιλίες μας, τέθηκε το ερώτημα ποιο είναι το προφίλ του μέσου franchisee στην Ελλάδα. Για μια στιγμή, τελείως αυθόρμητα, μου δημιουργήθηκε η εικόνα ενός τυπικού επιχειρηματία 45-48 ετών, που έχει 1-2 μονάδες, εργάζεται 60-80 ώρες την εβδομάδα, με επιτυχημένη επαγγελματική (επιχειρηματική ή υπαλληλική)  προϊστορία, που στηρίζεται από την οικογένεια του………..

Όμως ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι  το προφίλ αυτό είναι παραπλανητικό από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι οι franchisees προέρχονται από διάφορους χώρους τόσο ανόμοιους μεταξύ τους. Οι αφετηρίες,  οι πορείες, τα κριτήρια επιλογής είναι τόσο μα τόσο μοναδικά και διαχρονικά διαφοροποιούμενα. Για παράδειγμα, όλο και περισσότερο οι franchisees του σήμερα είναι νέοι που μόλις αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο όπως  και γυναίκες που αναζητούν μια ασφαλή επιχειρηματική διέξοδο. Είναι γεγονός ότι και οι δύο αυτές  κατηγορίες αυξάνονται δραματικά. Όπως και μια ειδική κατηγορία υποψηφίων franchisees, επιτυχημένα στελέχη επιχειρήσεων που στα 50-55 χρόνια τους και μετά από μια αποδοτική πορεία 20-25 χρόνων βλέπουν – σε ένα τοπίο έντονων επιχειρηματικών αλλαγών και συγκρούσεων – την καριέρα τους είτε να κλείνει είτε να αλλάζει σε μια κατεύθυνση που δεν τους ταιριάζει ή δεν τους αξίζει και σε τελευταία ανάλυση δεν την επέλεξαν!

Είτε  λοιπόν ταιριάζετε είτε όχι στο προφίλ του μέσου franchisee που συναντάμε, είτε ανήκετε στις νέες κατηγορίες που περιγράψαμε, ας εξετάσουμε με ποιο τρόπο ο franchisor επιλέγει τους υποψηφίους franchisees και με ποιο τρόπο μπορείτε να αποφασίσετε αν το franchising σας ταιριάζει. Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Πόσο άραγε “αξίζει” το brand “franchising”;

-


Πόσο άραγε “αξίζει” το brandfranchising”;

Ένα Θεμελιώδες ερώτημα που θα έπρεπε να ήταν πάντα η αφετηρία και η στόχευση του στρατηγικού σχεδιασμού μας.

Όλες οι οργανωμένες επιχειρήσεις αλλά και οι οργανισμοί επενδύουν σημαντικούς πόρους, χρόνο χρήμα, δικτυώσεις κλπ για να ενισχύσουν την εικόνα τους στην αγορά, να οικοδομήσουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τα κοινά “στόχους”,  αλλά και την κοινωνία, να προβάλουν τις αξίες τους, να ενδυναμώσουν τη διάρκεια της σχέσης τους, να θεμελιώσουν στέρεες γέφυρες διαρκούς επικοινωνίας και να δεσμεύσουν το κάθε πελάτη ξεχωριστά. Στο χώρο του Franchise ανάλογη στάση ηθελημένα ή και αθέλητα είναι κάτι ξένο. Ουδέποτε προβληματίστικαν σε ερωτήματα του είδους:

 • Το franchising.Πόσο αξίζει σαν brand;
 • Ποιες είναι οι αξίες που προβάλει;
 • Ποιες είναι οι σχέσεις, η επικοινωνία οι δεσμοί με το κοινό που απευθύνεται;
 • Ποια είναι τα κοινά του;
 • Ποια είναι η εικόνα του στην πολιτεία και στην κοινωνία;

Βασικά ερωτήματα για τα οποία ορισμένοι πίστευαν πως είχαν τις απαντήσεις.

Και ήρθε η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για αποκλεισμό του franchising από τα επιδοτούμενα προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας για να προσγειωθούν σε μια οδυνηρή πραγματικότητα. Διαβάστε περισσότερα »

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος

Παναγιώτης Γ. Ρουσόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της εταιρείας συμβούλων Franchise THE FRANCHISE CO.(www.thefranchiseco.gr)

Franchising & Επιδοτήσεις

-

Στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διατέθηκε πέρυσι ένα μικρό ποσό για τη στήριξη αποκλειστικά επιχειρήσεων franchise. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης ήταν μη επιλέξιμες σε προγράμματα όπως, π.χ., για τη γυναικεία – νεανική επιχειρηματικότητα, εξαιρετικά δημοφιλή προγράμματα που σχετίζονται με την έναρξη επιχειρηματικής δράσης.

Από τις επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν – στη συντριπτική πλειονότητά τους, χωρίς κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο, χωρίς συγκροτημένο πλάνο και με copy paste μελέτες από συμβούλους που υπόσχονται διασυνδέσεις – γέμισε η Ελλάδα κομμωτήρια, σουβλατζίδικα, πρατήρια παραδοσιακών προϊόντων ( που μετεξελίχθηκαν σε μπαρ, το είδαμε και αυτό), πόσες άραγε σήμερα επιβιώνουν; Υπάρχει κάποια μελέτη άραγε;

Στελέχη του Υπουργείου παραδέχονται ότι η βιωσιμότητα των νέων επιχειρήσεων δεν υπερβαίνει το 20% στην πενταετία. (ΥΠΑΝ). Το ότι έχουμε τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας νέων επιχειρήσεων στην ΕΕ δεν προβληματίζει τους αρμόδιους; Προφανώς και όχι, μια και οι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι μέσω επιδοτήσεων δεν κατευθύνονται στην οικονομία, στην κοινωνία και στην ανάπτυξη, αλλά σε ποικίλους και απόλυτα αντιπαραγωγικούς μηχανισμούς προσπορισμού προσόδων.

Το franchising αποδεδειγμένα διασφαλίζει δεκαπλάσιο δείκτη βιωσιμότητας σε νέες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα επιστρέφει πολλαπλάσιους πόρους στην κοινωνία (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, νέες θέσεις εργασίας, υψηλό δείκτη επανεπένδυσης, φορολογία, συμμόρφωση με περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς, διάχυση τεχνολογίας κοκ). Έχουμε ως κοινωνία την πολυτέλεια να μην αξιοποιούμε ένα από τα πλέον δοκιμασμένα και αποτελεσματικά εργαλεία ανάπτυξης;

Στη συνέχεια θα τεκμηριώσουμε τους λόγους για τους οποίους οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης δεν θα πρέπει να αποκλείονται αλλά και ουτε να αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία. Το μέλλον ανήκει σε δίκτυα, σε πολλαπλές μορφές επιχειρηματικών δικτυώσεων, σε συνεργασίες, στα πλαίσια μιας εξωστρεφούς και ανοικτής οικονομίας. Οι όποιοι στενοκέφαλοι αποκλεισμοί κρύβουν άλλες σκοπιμότητας.

Διαβάστε περισσότερα »

Related Posts with Thumbnails

Αρχειο δημοσιευσεων

Φωτογραφιες του Franchise Blog

 • 5asec Μαρούσι
 • kem omilia 2010
 • money show 2009
 • ΚΕΜ 2010 Ομιλία κ Π Ρουσόπουλου
 • ομιλία Παναγιώτη Ρουσόπουλου για αποτελεσματική διαχείριση 2008
 • Παρουσίαση Ελληνικής Αγοράς στην έκθεση Franchise στο Παρίσι 2008
 • KRAFT
 • imerida TITANIA

Με μια ματιά

Εγγραφειτε στο Franchise Blog

Εγγραφείτε στο Franchise Blog ώστε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τις τελευταίες δημοσιεύσεις.

Τελευταία Νέα του Franchise