Archive for Δεκεμβρίου, 2011

Franchise Success

Franchise Success,

Franchising: Επενδύοντας σε αξίες

-

Τους τελευταίους μήνες όλοι αισθανόμαστε ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή της οποίας η κύρια συνιστώσα θα είναι η συνεχής αλλαγή, που καθορίζει ένα απόλυτα νέο ανταγωνιστικό πεδίο.

Ανατρέπονται όλα τα θεμελιώδη μεγέθη και όλες οι σταθερές πάνω στις οποίες είχαμε οικοδομήσει τις επιχειρήσεις μας, τις στρατηγικές μας, την πορεία μας τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως οικογένειες. Έχουμε τοποθετηθεί αρκετές φορές και μέσω του FRANCHISE SUCCESS και μέσω του http://www.franchiseBlog.gr και των portals www.franchise-success.gr και www.franchiseportal.gr για τις επιπτώσεις της κρίσης, τις δυναμικές που αναπτύσσονται αλλά και τις ευκαιρίες που εμπεριέχονται και που η ίδια η κρίση αναπτύσσει.

Έχουμε προβεί σε αρκετές παρεμβάσεις προσπαθώντας να αναδείξουμε ότι το κλειδί για την υπέρβαση της κρίσης είναι να προσπαθήσουμε, ο καθένας στον τομέα του,  να δει ακριβώς τι μπορεί να κάνει διαφορετικά,  πώς πρέπει να δράσει, να χαράξει μια νέα πορεία έτσι ώστε να καταστεί συντομότερη η υπέρβαση της  και να σταθούμε πιο ανταγωνιστικοί στο νέο περιβάλλον το οποίο δημιουργείται.

Πράγματι το franchising μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες καθώς και για εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους που δημιουργούνται από τη συνεχή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Σε πρόσφατη ημερίδα τονίσαμε ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στα βασικά, στις θεμελιώδεις αξίες που εδράζεται το franchising,  να αξιοποιήσουμε τα ουσιώδη μοναδικά πλεονεκτήματα του,  όπως ευελιξία, προσαρμοστικότητα, αμοιβαία αποδοτικότητα, ταχύτητα και άμεση αντίδραση στις αλλαγές της αγοράς, στοχευμένη αξιοποίηση ταλέντων, εμπειριών και δεξιοτήτων, τονίζοντας μέσα από τις παρεμβάσεις  μας αυτές δύο βασικά σημεία: Πρώτον, τι πρέπει να αλλάξει στα υφιστάμενα δίκτυα franchise και δεύτερον, πώς πρέπει να ξαναδούμε τη βασική αφήγηση του franchising ως μοντέλο συνεργασίας.

Όσον αφορά στα δίκτυα franchise εντοπίσαμε επτά  μεγάλες περιοχές παρεμβάσεων στις οποίες όλα τα συστήματα franchise πρέπει να εξετάσουν και να εφαρμόσουν έτσι ώστε να διατηρήσουν και να διευρύνουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.

Το πρώτο σημαντικό πεδίο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο. Είναι καθήκον όλων των συστημάτων franchise να επανεξετάσουν τις βασικές παραδοχές του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Βιώνουμε όλοι μια συμπίεση της κερδοφορίας, έλλειψη ρευστότητας, συμπίεση της αλυσίδας αξίας, μείωση της αγοραστικής δύναμης και της ζήτησης, απαξίωση περιοχών, κατηγοριών  ή και κλάδων. Όλα αυτά λοιπόν τι απαιτούν; Να  ξαναδούμε τις βασικές παραδοχές του μοντέλου λειτουργίας.

Αυτό φυσικά θα επαναπροσδιορίσει λογικά και τη στρατηγική ανάπτυξης και την τοποθέτηση μας στην αγορά. Ο συνδυασμός των παραπάνω θα επαναδιατυπώσει συνολικά το επιχειρηματικό μοντέλο συνεργασίας του δικτύου. Ο πελάτης αλλάζει, το ανταγωνιστικό πεδίο αλλάζει, το πλαίσιο λειτουργίας αλλάζει, οι παλιές συνταγές δεν δουλεύουν πια, ο πελάτης δεν είναι δεδομένος. Το μήνυμα ξεκάθαρο: Η Αλλάζουμε ή …… Διαβάστε περισσότερα »

DSK

Δημήτρης Στεφ. Κωστάκης, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νομικός Σύμβουλος Franchise, συγγραφέας του βιβλίου: Franchising, Νομική και Επιχειρηματική Διάσταση. Εmail: kostakis.d.s@dsa.gr

FRANCHISING και ΠΤΩΧΕΥΣΗ:Απαντήσεις σε ερωτήματα της επικαιρότητας

-Α) Τι θα συμβεί στην περίπτωση που τυχόν είτε ο Δότης είτε ο Λήπτης πτωχεύσει;

Σύμφωνα με τον Πτωχευτικό Κώδικα, η κήρυξη της πτώχευσης αποτελεί λόγο λύσης των συμβάσεων προσωπικού χαρακτήρα, στις οποίες ο οφειλέτης είναι συμβαλλόμενο μέρος. Κύριο χαρακτηριστικό των συμβάσεων που λύονται λόγω πτώχευσης ενός εκ των συμβαλλομένων είναι ο ιδιαίτερος προσωπικός δεσμός των συμβαλλομένων. Αυτός προκύπτει από τη φύση της σύμβασης ή λόγω ερμηνείας της βούλησης των συμβαλλομένων ή ρήτρας λύσης της σύμβασης συνεπεία πτώχευσης ενός εκ των συμβαλλομένων. Περαιτέρω, ο Πτωχευτικός Κώδικας στην Αιτιολογική του Έκθεση αναφέρει ρητά ότι λυόμενες συμβάσεις λόγω πτώχευσης είναι και εκείνες των οποίων, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι προσωπικό χαρακτήρα, η λύση προβλέπεται από ειδικές διατάξεις Νόμου είτε ως αυτόματη (π.χ. εργολαβίες δημοσίων έργων, σύμβαση πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, παροχής τεχνογνωσίας ή δικαιόχρησης) είτε ως δυνητική (π.χ. η ασφαλιστική σύμβαση, σύμβαση εμπορικής μίσθωσης) συνέπεια.

Συνεπώς, η Σύμβαση Δικαιόχρησης (Franchising) λύεται αυτομάτως στην περίπτωση της πτώχευσης ενός εκ των συμβαλλόμενων μερών της, δηλαδή είτε του Δότη είτε του Λήπτη, αφού οπωσδήποτε ανήκει στην κατηγορία των συμβάσεων όπου κυριαρχεί το έντονο προσωπικό στοιχείο και επιπλέον αναφέρεται ρητά και στο παράδειγμα της Αιτιολογικής Έκθεσης του Πτωχευτικού Κώδικα. Βέβαια, συνήθως στην πράξη υπάρχει ιδιαίτερη συμβατική πρόβλεψη (ρήτρα) για την αυτόματη λύση της σύμβασης στην περίπτωση της πτώχευσης. Τέλος, ο Πτωχευτικός Κώδικας προβλέπει ότι τα παραπάνω οριζόμενα δεν θίγουν το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης λόγω πτώχευσης είτε του Δότη είτε του Λήπτη, το οποίο (δικαίωμα) προβλέπεται είτε στη σύμβαση είτε στο νόμο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εάν κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη αρνείται να αποδεχθεί ότι η Σύμβαση Franchise λύθηκε αυτομάτως στην περίπτωση της πτώχευσης, τότε το άλλο μέρος δικαιούται να προβεί στην καταγγελία της σύμβασης για σπουδαίο λόγο.

Β) Τι θα συμβεί στην περίπτωση που τυχόν είτε ο Δότης είτε ο Λήπτης υπαχθεί στη Διαδικασία Συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα; Διαβάστε περισσότερα »

Related Posts with Thumbnails

Αρχειο δημοσιευσεων

Φωτογραφιες του Franchise Blog

  • 5asec Μαρούσι
  • kem omilia 2010
  • money show 2009
  • ΚΕΜ 2010 Ομιλία κ Π Ρουσόπουλου
  • ομιλία Παναγιώτη Ρουσόπουλου για αποτελεσματική διαχείριση 2008
  • Παρουσίαση Ελληνικής Αγοράς στην έκθεση Franchise στο Παρίσι 2008
  • KRAFT
  • imerida TITANIA

Με μια ματιά

Εγγραφειτε στο Franchise Blog

Εγγραφείτε στο Franchise Blog ώστε να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα τις τελευταίες δημοσιεύσεις.

Τελευταία Νέα του Franchise